#header-inner { width: 600px; margin-left: auto; margin-right: auto; } I Mina Speglar: Santorini i höjdformat

Välkommen till min reseblogg!

Hit kommer jag att länka från min ordinarie blogg "Mina Speglar". Tanken är att du ska hitta reseskildringar från olika platser jag har besökt, både avlägsna och nära. Jag kommer att lägga upp bilder, samt ge lite tips och information. Hoppas du blir inspirerad att besöka någon plats. Har du inte möjlighet att resa själv får du gärna drömma dig bort en stund. Välkommen!

Hur använder du bloggen?
I menyraden till höger kan du använda "Leta i den här bloggen" skriv ett sökord t.ex. "Fontana di Trevi" så kommer alla inlägg med ditt sökord att visas. Du kan också använda etikettfunktionen "Resor i världen" om du klickar på ett land så kommer alla inlägg från den resan upp. Det går också bra att använda bloggarkivet, men eftersom jag uppdaterar den här bloggen i mån av tid är inte inläggen publicerade i kronologisk ordning.


torsdag 13 oktober 2011

Santorini i höjdformatDet finns bilder som bara måste tas i höjdformat. Här kommer exempel på flera stycken. Ovan Firostefani på Santorini, grannbyn till Fira, huvudstaden. Lite lugnare, lite vackrare och kanske lite lyxigare.
Om jag skulle "lägga in" mig på Santorini någon gång så skulle jag välja Firostefani. Här kan man beundra utsikten över  kratern, se underbara solnedgångar och ha promendavstånd till restaurangerna, affärerna och gallerierna i Fira.Gott om trappor är det gott om! Men det är ju bra för motionen!
 

Så här fint kan man bo i Firostefani. Men det kostar en slant förstås.....


Pyntat och fejat. På Santorini är man mån om vyerna. Så här kan det se ut på en privat terass.Solnedgång i Fira med de för Santorini så typiska klättrande husen.Jag blir alltid nyfiken när jag hittar en portal eller port som är öppen. Vart leder den någonstans?
Den här ledde upp till en gård med en fantastisk utsikt över byn Pirgos och ön.
 


En man och hans åsna. Åsnorna används numera mest för att transportera turister. Men visst utgör de fortfarande ett pittoreskt inslag på ön.


Man har inte många minuter på sig att ta skymningsbilder. På en kvart har ljuset försvunnit. Men visst blir de vitputsade husen vackra när månen går upp?


Honeymoon! Överallt påminns man om att Santorini är kärlekens ö. Vi tillhörde de "äldre" besökarna när vi var här. Ett riktigt strävsamt "gammalt" par bland alla unga, vackra nyförälskade. För visst är det vackert att vara nyförälskad?
Men det är också vackert med "gammal" kärlek, den rostar inte som bekant.


Bouganvillea! Slösande stor! Gissa om jag skulle ha en sådan i min trädgård ifall Sverige låg i Egeiska havet!


Utsikterna är betagande vart man än styr sina steg i byarna längs kraterkanten.
Jag tror att jag flyttar in!
Lugnt och fridfullt? Knappast, den här vovven låg på gågatan mitt bland shoppande turister. Men här i skuggan var det svalt. Och man sover bättre där det är svalare.En förfallen innergård och en glimt av en svunnen storhetstid.Åsnetrappan. Att gå alla de niohundra åsnestegen upp till Fira frestar på.......speciellt om det är närmare trettio grader i skuggan och vindstilla. Då är det allt tur att det finns fyrbeningar till vår tjänst....
Kommer man med båt till Fira får man gå alla trappstegen, rida på åsna eller åka linbana. Men upp måste man.....man har helt enkelt inget val. Om man inte stannar kvar på båten vill säga....men då behöver man ju inte åka hit överhuvudtaget.
 

Två kompisar pustar ut i skuggan.....
 


Alla dessa kyrkor.....jag tror inte att jag har fotat så många kyrkor någonsin, som på Santorini. De fanns överallt. På artonhundratalet hade varje respekterad familj sin egen kyrka. Det fanns vid den tiden en kyrka per trettio invånare. Nu har invånarantalet ökat men kyrkorna består. Den här fotade jag för dess typiska arkitektur och medelhavsblåa färg.


En typisk Santorinsk port med bouganvillea...


En port av betydligt tidigare datum. Inte lika flärdig men vacker ändå.Santorini är en lavaö, en rest av en kollapsad vulkan.
 

Det här inlägget får sluta med byn Oias berömda väderkvarnar. Hit vallfärdade man för att beundra solnedgången.


3 kommentarer:

 1. Det är så vackert på Santorini. Jag har också varit där både i Fira och i Oia. Vet du att de flesta vykorten som säljs i Grekland är tagna just på Santorini?

  Tack för kommentaren i min Reseblogg. Kul att du hittade genom Fenixmona.

  Gilla

  SvaraRadera
 2. Vad vackert vilka underbara bilder.. värme ljus,stränder, natur kultur -ja man kan drömma sig dit i bildernas värld..

  SvaraRadera
 3. Underbara bilder från en underbar ö. Det behöver inte vara så dyrt att bo med lyxig utsikt heller. När vi kom till Oia med bussen hänvisade turistbyrån oss till matbutiken. Ägaren där visade sig ha tre lägenheter i grottor uthuggna i bergväggen med en vidunderlig vy över havet från altanen utanför. Vi bodde först i en liten etta och sedan i en tvåa (med kokvrå och badrum). Tänk så praktiskt när man behöver ett rum till. Hack, hack, hack i väggen, måla och flytta in. Ny bokhylla? Samma metod, hacka ut hyllorna i klippan, putsa slätt och vitmåla.
  Vi hade trappan där åsnorna gick upp från hamnen rakt över våra huvuden. Det tog oss ett tag att klura ut vad det underliga klipp-klopp-ljudet kom ifrån...
  Franska turister och killar från Albanien som jobbade på restaurangerna var våra grannar.

  SvaraRadera