#header-inner { width: 600px; margin-left: auto; margin-right: auto; } I Mina Speglar: Pantheon

Välkommen till min reseblogg!

Hit kommer jag att länka från min ordinarie blogg "Mina Speglar". Tanken är att du ska hitta reseskildringar från olika platser jag har besökt, både avlägsna och nära. Jag kommer att lägga upp bilder, samt ge lite tips och information. Hoppas du blir inspirerad att besöka någon plats. Har du inte möjlighet att resa själv får du gärna drömma dig bort en stund. Välkommen!

Hur använder du bloggen?
I menyraden till höger kan du använda "Leta i den här bloggen" skriv ett sökord t.ex. "Fontana di Trevi" så kommer alla inlägg med ditt sökord att visas. Du kan också använda etikettfunktionen "Resor i världen" om du klickar på ett land så kommer alla inlägg från den resan upp. Det går också bra att använda bloggarkivet, men eftersom jag uppdaterar den här bloggen i mån av tid är inte inläggen publicerade i kronologisk ordning.


fredag 21 oktober 2011

Pantheon

Pantheon ligger "inklämd" mellan husen i centrala Rom

Pantheon är ett antikt tempel, beläget vid Piazza della Rotonda. Den nuvarande byggnaden uppfördes ca 120 e. Kr. av kejsar Hadrianus. Den ersatte en tidigare tempelbyggnad uppförd av konsuln Marcus Agrippa.
Pantheon betyder "för alla gudar" och byggnaden används än idag som kyrka.

På piazzan står en av Roms alla fontäner, ett populärt duvspa...

Tjusig typ...

 Kolonnerna vid entrén är imponerande....

Pantheons tak har inspirerat många arkitekter. Den stora öppningen i kupolen ger ett mycket speciellt ljus i byggnaden. Regnar det, så regnar det väl in antar jag.....men Rom kanske inte har så många regndagar per år?

Det spännande ljuset, ger ett overkligt, stilistiskt, nästan "tecknat" utseende....

Är det tänkt att man ska känna sig liten?

Ramla inte ner bara! Men man kan inte direkt anklaga de gamla romarna för att vara fuskbyggare....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar