#header-inner { width: 600px; margin-left: auto; margin-right: auto; } I Mina Speglar: Vägen till Sixtinska kapellet...

Välkommen till min reseblogg!

Hit kommer jag att länka från min ordinarie blogg "Mina Speglar". Tanken är att du ska hitta reseskildringar från olika platser jag har besökt, både avlägsna och nära. Jag kommer att lägga upp bilder, samt ge lite tips och information. Hoppas du blir inspirerad att besöka någon plats. Har du inte möjlighet att resa själv får du gärna drömma dig bort en stund. Välkommen!

Hur använder du bloggen?
I menyraden till höger kan du använda "Leta i den här bloggen" skriv ett sökord t.ex. "Fontana di Trevi" så kommer alla inlägg med ditt sökord att visas. Du kan också använda etikettfunktionen "Resor i världen" om du klickar på ett land så kommer alla inlägg från den resan upp. Det går också bra att använda bloggarkivet, men eftersom jag uppdaterar den här bloggen i mån av tid är inte inläggen publicerade i kronologisk ordning.


fredag 3 februari 2012

Vägen till Sixtinska kapellet...

Vi såg det från ovan.....Sixtinska kapellet. Det låg ju så nära......bara runt knuten till Peterskyrkan. Uppifrån kupolen bedömde vi avståndet till ca 100 meter.
Men så var det inte alls......det var endast fåglarna som kunde ta den vägen. Vi måste gå ut i Rom igen och ta en omväg på Roms gator längs de stora murarna som omger Vatikanstaten. Det här skulle komma att ta tid....vi började med att stilla vår hunger på en av Roms dåliga och dyra lunchställen. I Roms stadskärna är det svårt att hitta en bra och billig restaurang. Det enda som faktiskt alltid är gott och prisvärt är glassen. Men man kan ju inte leva av glass allena.
Nåväl, vi blev mindre hungriga och checkade in i Vatikanstaten.
Ja det är sant, man checkar in......precis som när du går igenom säkerhetskontrollen på en flygplats. Du och dina tillhörigheter synas noga och det är säkerhetsvakter överallt.
Vi började vår vandring mot Sixtinska kapellet genom Vatikanmuséernas korridorer. Det fanns mycket att titta på längs vägen. Häng med....

 Vägen till Sixtinska kapellet går genom trappor....
 .....och långa korridorer fyllda med konst i alla former.
 Problemet är bara var man ska titta......
 Är det i taket?


 Varenda ruta är fylld med unika fantastiska bilder...
 Detaljer ur takmålningarna.....

Eller ska man titta på fönsternischerna?
 Vi passerar en kupol som också är vackert dekorerad.....
 Vi går genom det ena rummet efter det andra....
 Man får inte glömma att titta ner heller....

  Eller på väggarna....
  Hoppsan, här hänger ju en äkta Salvador Dalí!

Till slut når vi fram till Sixtinska Kapellet. Här får man inte prata. Men de besökare som strömmade till hela tiden kunde inte annat än sucka och stöna av beundran.....
Ååååååh! Fantastiskt! Wow.....
Varpå de genast blev nedtystade av säkerhetsvakterna. Sssssscccchhhhh! Silenzio!
 Det fantastiska taket, målat av Michelangelo.....
 ....och det oerhört vackra golvet.
Det är fantastiskt hur väl bevarade målningarna är och särskilt den blå färgen på ena väggsidan har en fantastisk lyster. 
När vi suttit en stund och beundrat målningarna i kapellet var det dags att vandra i korridorer igen. Många korridorer innehöll långa rader av skåp. De såg ut som klädskåp och alla var individuellt dekorerade....
Här nedan ser du ett par av dekorationerna.....
Nu var man rätt mätt på intryck och jag hade svårt att ta in allt vackert på vägen ut......för det var inte samma väg tillbaka.

 Vi passerade återigen fantastiska väggmålningar och dekorationer....


 En utställning visade gåvor som påven fått i olika sammanhang. Här en svanfamilj i äkta porslin..
 Ett bord

 Detaljer ur ett par stora urnor...

 Det här var bara en liten bråkdel av den konst som finns här....det var mycket att smälta efter vårt besök i Peterskyrkan och Vatikanstaten.


3 kommentarer:

  1. Ojojoj...SÅÅÅ vackert!
    Jag älskar att titta på gamla kapell och kyrkor.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du kommenterade hos mig så att jag hittade dina bloggar. Vi skall till Rom i April, så jag skall läsa mera här :-)
    kram
    Ann-Mari

    SvaraRadera
  3. Oj, jag blir alldeles matt.... Så vackert!

    SvaraRadera