#header-inner { width: 600px; margin-left: auto; margin-right: auto; } I Mina Speglar: Palatinen...

Välkommen till min reseblogg!

Hit kommer jag att länka från min ordinarie blogg "Mina Speglar". Tanken är att du ska hitta reseskildringar från olika platser jag har besökt, både avlägsna och nära. Jag kommer att lägga upp bilder, samt ge lite tips och information. Hoppas du blir inspirerad att besöka någon plats. Har du inte möjlighet att resa själv får du gärna drömma dig bort en stund. Välkommen!

Hur använder du bloggen?
I menyraden till höger kan du använda "Leta i den här bloggen" skriv ett sökord t.ex. "Fontana di Trevi" så kommer alla inlägg med ditt sökord att visas. Du kan också använda etikettfunktionen "Resor i världen" om du klickar på ett land så kommer alla inlägg från den resan upp. Det går också bra att använda bloggarkivet, men eftersom jag uppdaterar den här bloggen i mån av tid är inte inläggen publicerade i kronologisk ordning.


fredag 13 januari 2012

Palatinen...

När vi vandrat igenom Forum Romanum tog vi oss upp på Palatinen. Palatinen är en av Roms sju kullar, den ligger 50 meter över havet och 40 meter över Tibern. Palatinen var bebyggd med förnäma romerska privatbostäder. Även kejsarna byggde sina palats på Palatinen. Vårt svenska ord palats härör från just dessa bostäder. Idag kan man endast se resterna av dem. Men visst anar man att de en gång varit magnifika.

En trappa leder upp på Palatinen från Forum Romanum. Vi tog den.....

En arena där man troligtvis utövade olika sportsliga grenar och tränade.....en motsvarighet till våra dagars gymnastikhall.

Jag står uppe på en ruin av ett forntida palats. Nedanför mig breder Circus Maximus ut sig. På kejsartiden var banan 620 meter lång och ca 120 meter bred. Åskådarläktarna rymde 190000 personer. Circus Maximus användes främst till hästkapplöpningar. Man körde ett fyrspann, kallad quadriga, dvs. en vagn förspänd med fyra hästar. Tävlingarna gick till så att man körde motsols i sju varv. Det fanns fyra lag, de blå, de gröna, de vita och de röda.
Circusen användes inte enbart till hästkapplöpningar. Här arrangerade man parader, triumfer, gladiatorspel och offentliga avrättningar. De flesta kristna som led martyrdöden vid de olika förföljelserna avrättades här och inte på Colosseum. 
Till vänster på bilden ser ni  ruinen av ett annat palats. Palatsen bildade en linje längs ena sidan av Circus Maximus. På så sätt hade de kejserliga familjerna och den priviligerade klassen alltid första parkett till de olika spelen. Medborgarna i Rom hade gratis inträde till circusen och det var ett sätt att visa sin välvilja mot folket.
Hur kunde det se ut på Circus Maximum en kapplöpningsdag? I filmen Ben Hur har man gjort ett försök...


En av innergårdarna till palatsen. Man anar en trädgård med fontäner.....

Stora delar av Palatinen bestod av trädgårdar och lummiga oaser där man kunde finna svalka när solen var som hetast.

9 kommentarer:

  1. Så härligt det ser ut! jag har varit i Italien men jag har inte varit i Rom, så det får bli ett önskemål :)
    Kram
    Marie

    SvaraRadera
  2. det var många fina bilder som du bjöd på, ha en trevlig helg nu

    SvaraRadera
  3. Skulle gärna åka till Rom, tror det är en fin stad.
    Häftiga bilder du tagit, det var ingen liten arena.
    Ha en fin helg
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  4. vad vackert de är här, hoppas du mår bra
    Jag e så förkyld

    SvaraRadera
  5. Tänk att din blogg här har jag aldrig besökt...
    Vilka fina resor ni gjort, så kul att få följa med i bilder!
    Jag har en utmaning till dig om du vill?!
    Kram Sussi

    SvaraRadera
  6. Åhh Dit skulle jag vilja åka. Jättefina bilder..

    SvaraRadera
  7. Ja, alla vägar bär till Rom...hihihi...tur att du har flera bloggar för i din vardagsblogg är det stopp!
    Helt underbara bilder som du har här...precis sådana platser som jag älskar att gå runt på...att få känna historiens vingslag svepa runt mig...Kramiz

    SvaraRadera
  8. Spännande med massa bilder från rom, vi funderar på om det är dags att vår nästa storstadsresa ska gå just dit. Kanske i påsk eller över valborg. Du har inte några tips på hotell? Samt vilken del av rom som är trevligast att bo i.

    Vi har inte planerat i lakkadiverna - känner att det kanske blir för svårt att hinna med "hela" indien + öarna på 5 veckor haha. Men jag har kollat lite på det - och det blir förmodligen en egen resa dit någon annan gång.

    SvaraRadera
  9. Vilka fina bilder du har tagit och tack för informationen :)

    Det var nog bra att du byte bloggplats för jag försökte lämna en kommentar där nu men det gick inte.

    Trevlig lördag!

    Kram

    SvaraRadera