#header-inner { width: 600px; margin-left: auto; margin-right: auto; } I Mina Speglar: Kolossala Colosseum!

Välkommen till min reseblogg!

Hit kommer jag att länka från min ordinarie blogg "Mina Speglar". Tanken är att du ska hitta reseskildringar från olika platser jag har besökt, både avlägsna och nära. Jag kommer att lägga upp bilder, samt ge lite tips och information. Hoppas du blir inspirerad att besöka någon plats. Har du inte möjlighet att resa själv får du gärna drömma dig bort en stund. Välkommen!

Hur använder du bloggen?
I menyraden till höger kan du använda "Leta i den här bloggen" skriv ett sökord t.ex. "Fontana di Trevi" så kommer alla inlägg med ditt sökord att visas. Du kan också använda etikettfunktionen "Resor i världen" om du klickar på ett land så kommer alla inlägg från den resan upp. Det går också bra att använda bloggarkivet, men eftersom jag uppdaterar den här bloggen i mån av tid är inte inläggen publicerade i kronologisk ordning.


lördag 14 januari 2012

Kolossala Colosseum!

Colosseum ligger nedanför Palatinen och i slutet av Via Sacra som leder genom Forum Romanum. Allt var centralt placerat i det gamla Rom.


Några gladiatorer ser man inte i till idag, förutom dessa italienare som har det som affärsidé att låta sig fotas tillsammans med turisterna utanför Colosseums entré....

När man kommer in genom entrén slås man av hur stort och högt Colosseum är. Långa gångar leder åt alla möjliga håll. Som tur är så ser man himlen på de flesta ställen, annars skulle det nog vara lätt att gå vilse här.
Colosseum var utrustat med ett sinnrikt tak som kunde fällas ut och täcka läktarplatserna. På så sätt var åskådarna skyddade mot regn och sol.
Läktarna är mycket höga, med flera våningar och många långa trappor. På många ställen var det avspärrningar av säkerhetsskäl men flera tappor gick det fortfarande bra att gå i.
Förmodligen var de restaurerade.....
Här har halva trappan vittrat sönder eller också finns trappstegen någon annanstans i Rom?
Det var kejsar Vespasianus som byggde Roms första amfiteater för gladiatorspel år 70 v.t., som arbetskraft användes fångar från det judiska upproret. Innan byggnadsarbetet kunde påbörjas var man tvungen att  torrlägga en sjö som tillhörde Neros luxuösa palats. Att bygga Colosseum får ses som ett populistiskt drag från kejsarens sida. På så sätt gav man tillbaka de områden av Rom som Nero beslagtagit och bjöd Roms invånare på extravaganta föreställningar. Det var Vespasianus son, Titus som invigde Colosseum med ett 100 dagar långt festspel och Dominitianus som fullbordade det. Amfiteatern döptes till "Flavio" efter den härskande dynastin vid den tiden och det var först på medeltiden byggnaden kom att bli känd som Colosseum, tack vare en stor bronsstaty som stod bredvid byggnaden. Åtskilliga förödelser har förändrat Colosseums utseende över tid, värst var branden 217 v.t. då byggnaden måste genomgå stora renoveringar och fick det utseende som vi kan se idag.
När Rom intogs och plundrades av den västgotiske kung Alarik bannlystes de blodiga spelen eftersom de inte längre tilltalade den numera kristna befolkningen. Det finns emellertid nedtecknade dokument som vittnar om att spel med vilda djur förekom här ända fram till år 523 v.t.
Under medeltiden monterade man systematisk ned Colosseum och återanvände en del av byggnadsmaterialet. Till slut föll Colosseum i glömska och förfall....
Det är först på senare tid Colosseum blivit förknippat med de kristna martyrerna och man gjort ansträngningar att bevara det åt eftervärlden.
 Under plattan förvarades rekvisita, här hade "skådespelarna" sina loger, vilda djur satt i burar m.m.
Hissanordningar kunde föra upp djur, människor och rekvisita till plattan. Det sägs också att man utförde  "sjöslag" med båtar då man fyllde hela plattan med vatten.

Plattan sedd från ett annat håll. Längst bort har man byggt upp en del av den ursprungliga spelplanen.
Det fanns flera våningar under plattan.....

Delar av loger och åskådarplatser.

Ett fundament av en kolonn.....Colosseum var rikt utsmyckat när det var i bruk.
Vindlande korridorer och valv.....


En infart där hästar och vagnar kunde göra entré.

Vi går upp ett par våningar och ser Colosseum från de övre läktarplatserna.

Vilken imponerande vägg!
Läktarna var indelade i olika sektioner vilka man nådde genom trappor och långa korridorer. I korridorerna såldes förfriskningar av olika slag precis som på vilken modern arena som helst.

Utsikt över Konstantinbågen genom ett av fönstren på de övre planen...
Efter att ha tagit oss igenom Victor Emanuelmonumentet, Forum Romanum, Palatinen och Colosseum under en och samma dag var vi rejält trötta i fötterna. Men vi kunde ändå inte låta bli att stanna ännu en stund för att fota Colosseum i kvällsljus.

Ett upplyst Colosseum mot Roms natthimmel är vackert.
Vi börjar vår kvällsvandring mot vårt hotell genom Roms gator...

På vägen passerar vi ett upplyst Victor Emmanuelmonument....

Och sist passerar vi Tibern vid Castell Angelo. Tänk, vad skön en säng kan vara efter en sådan här dag!

Även om ruiner i viss mån kan ge oss en uppfattning om hur det en gång var så är det svårt att föreställa sig. Här kommer en videosnutt som kanske ger en rättvisare bild. En sak är säker, Colosseum är en plats jag inte skulle vilja besöka under dess storhetstid......





4 kommentarer:

  1. Massa underbara bilder, och japp svårt att kommentera, har provat i flera dagar. Men dte är konstigt för vissa bloggar med blogspot kan jag kommentera. Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  2. Tänk vad du och mannen vid din sida får uppleva vackra länder, dess historia och natur. Kul att du delar med dig!
    Kram Sussi

    SvaraRadera
  3. Både vackra bilder och intressant läsning fån Colosseum i Rom. Tack!

    SvaraRadera
  4. Kolosalt stort förstår jag, helt enormt! Det skulle jag absolut vilja se...måste ju göra det innan jag blir för gammal att knata runt!
    Kramiz!

    SvaraRadera