#header-inner { width: 600px; margin-left: auto; margin-right: auto; } I Mina Speglar: "Semesterparadiset" Prora?

Välkommen till min reseblogg!

Hit kommer jag att länka från min ordinarie blogg "Mina Speglar". Tanken är att du ska hitta reseskildringar från olika platser jag har besökt, både avlägsna och nära. Jag kommer att lägga upp bilder, samt ge lite tips och information. Hoppas du blir inspirerad att besöka någon plats. Har du inte möjlighet att resa själv får du gärna drömma dig bort en stund. Välkommen!

Hur använder du bloggen?
I menyraden till höger kan du använda "Leta i den här bloggen" skriv ett sökord t.ex. "Fontana di Trevi" så kommer alla inlägg med ditt sökord att visas. Du kan också använda etikettfunktionen "Resor i världen" om du klickar på ett land så kommer alla inlägg från den resan upp. Det går också bra att använda bloggarkivet, men eftersom jag uppdaterar den här bloggen i mån av tid är inte inläggen publicerade i kronologisk ordning.


söndag 2 september 2012

"Semesterparadiset" Prora?

Att havsluft och salta bad är välgörande för hälsan är välkänt. Men att Hitler hade planer på att bygga stora semesteranläggningar där den tyska befolkningen kunde återhämta sig är kanske mindre känt?
Under projektnamnet "Kraft durch Freude" började man bygga en jättelik semesteranläggning i betong vid en av Rugens bästa sandstränder.
 Byggstarten var 1936 och anläggningen ligger 150 meter från stranden. Tanken var att den skulle rymma 20000 semestrande tyskar.Här skulle politiker,offentliga personer och vanliga tyska medborgare njuta av salta bad och rekreation. Hitler ville att Prora skulle bli den största och mest påkostade semesteranläggningen någonsin. Huvudbyggnaden byggdes i sex våningar och skulle bli 4,5 km lång, med ett avbrott för en stor festplats på mitten. Den stora festplatsen skulle kunna rymma alla de 20000 semesterfirarna samtidigt. Man planerade också att bygga en en hamn där passagerarfartyg kunde anlägga. Bygget fick avbrytas när andra världskriget bröt ut 1939 och togs aldrig i bruk.
Hitler var tidigt ute när det gällde tanken på ledighet och rekreation, i Sverige blev semester lagstadgad först 1938 då alla fick rätt till två veckors betald semester.
På muséet i Prora finns en skalenlig modell av hur anläggningen skulle se ut när den stod färdig.
Den tänkta festplatsen.....
 Det som finns kvar av den tilltänkta festplatsens fundament och trappan som leder ner till stranden....
.....så här ser samma plats ut på modellen
Alla rum byggdes med utsikt över havet.....
Nu är stranden igenväxt men visst skymtar man havet mellan växtligheten?
Huskropparna som vetter mot skogen innehöll gemenskapsutrymmen, toaletter och bad.
En av toaletterna på Prora. Idag är en del av betongblocket museum. Större delen är ett krigsmuseum som berättar om vad som hände här under DDR regimen. Jag som mest var intresserad av hur det skulle vara att semestra här på Prora fick springa ända upp till sjätte våningen för att hitta ett rum som var möblerat på det sättet.
 Ett trapphus på Prora......det hade nog varit trångt om semesteranläggningen var fullbelagd.
 Så här var det tänkt att man skulle bo på Prora. Alla rum var lika stora och hade två fönster som vette ut mot havet.
En barnsäng fanns vid sidan om föräldrabädden.
I andra änden av rummet stod en våningssäng för de lite större barnen. För många barn skulle man väl ha som god tysk medborgare?
Det fanns mindre rum också.....
Här kunde barnlösa yngre par bo eller äldre med utflugna barn. För den riktigt stora familjen kunde tonårsrummet ligga vägg i vägg.
Lite lyx a´la trettiotal. Grogglas, snapsglas och kombinerat öl/vinglas samt en askkopp. Alla rum var dessutom utrustade med radio.....
Med facit i hand var det nog tur att det här enorma projektet avstannade. 
Ett märkligt monument över en mörk period i historien och en del av en gigantisk propagandaapparat....
Under DDR regimen användes delar av Prora utav militären och stranden stängdes av för allmänheten.
Man kan ju undra varför?
 Här har ni kanske svaret........

1 kommentar:

  1. Ojojoj...vilket mastodont bygge...det borde rivas och ge plats för dagens folk i stället...kanske små fina bungalows, mysiga restauranger och mer natur!
    Det fanns en tid då min kropp också fungerade så där, men numera kommer vi inte riktigt överens under dagens första timmar...Kramiz

    SvaraRadera