#header-inner { width: 600px; margin-left: auto; margin-right: auto; } I Mina Speglar: Lubeck- en stad man gärna återvänder till

Välkommen till min reseblogg!

Hit kommer jag att länka från min ordinarie blogg "Mina Speglar". Tanken är att du ska hitta reseskildringar från olika platser jag har besökt, både avlägsna och nära. Jag kommer att lägga upp bilder, samt ge lite tips och information. Hoppas du blir inspirerad att besöka någon plats. Har du inte möjlighet att resa själv får du gärna drömma dig bort en stund. Välkommen!

Hur använder du bloggen?
I menyraden till höger kan du använda "Leta i den här bloggen" skriv ett sökord t.ex. "Fontana di Trevi" så kommer alla inlägg med ditt sökord att visas. Du kan också använda etikettfunktionen "Resor i världen" om du klickar på ett land så kommer alla inlägg från den resan upp. Det går också bra att använda bloggarkivet, men eftersom jag uppdaterar den här bloggen i mån av tid är inte inläggen publicerade i kronologisk ordning.


lördag 29 september 2012

Lubeck- en stad man gärna återvänder till


Lübeck, eller egentligen Hansestadt Lubeck, är en nordtysk hamnstad som ligger vid floden Trave i delstaten Schleswig-Holstein
Lubecks anor går tillbaka till 700-talet, då slaverna hade bosättningar långt västerut. 
1160 fick Lübeck stadsrättigheter som hansestad. Hansestaden Lübeck blev en ledande handelsmakt i Nordeuropa genom sitt gynnsamma geografiska läge. Lübeck ledde från början av 1300-talet med stor framgång denna bekanta stora förening av handelsstäder, där även Visby ingick. I mer än två århundraden stod Lübeck på höjden av sin makt.
Danskarna såg Lübeck som en farlig konkurrent, och flera krig utkämpades mellan dem. Efter Lübecks erövring av fästningen Helsingborg slöts 1370 freden i Stralsund. Därmed befäste Lübeck sitt herravälde i Östersjöområdet.
En viktig handelsvara var salt, som fraktades landvägen från Lüneburg och exporterades för att konservera den skånska sillen och den norska stockfisken, som åts under fastan.
Lübecks tvister med Danmark gynnade Gustav Vasa, som flydde till staden 1519 och fick finansiell och militär hjälp att bli kung i Sverige.
Under amdra världskriget utsattes staden för bombningar. Delar av den äldre staden skadades svårt av flygbomber 1942, men efter andra världskriget framskred återuppbyggnadsarbetet raskt och sedan 1987 finns Lübeck med på Unescos världsarvlista. Idag ser man därför gamla hus blandat med nyare i den historiska stadskärnan.
En dag i Lübeck ger ingen rättvisa åt denna stad. Men jag återkommer gärna för det fanns mycket jag hade velat studera mer ingående.
 Holstentor, är en av Lubecks medeltida stadsportar den uppfördes 1464- 1478
 Lubecks rådhus är en av de mest kända gotiska byggnaderna i Tyskland, det uppfördes 1308
Detaljer ur rådhusets fasad. Gamla medeltida städer i nordtyskland är för det mesta byggda i tegel. De berömda korsvirkesstäderna finner man i södra Tyskland.
 Mysiga gränder att utforska finns det också...
Och lite annorlunda innevånare....

1 kommentar:

  1. tyskland är jag inte så tänd på. Men om två veckor ska jag befinna mig i Marocko. :) Och blir där två veckor för att plåta fågel, sand o hav. :)

    SvaraRadera