#header-inner { width: 600px; margin-left: auto; margin-right: auto; } I Mina Speglar: Att bo i ett 1300-tals hus!

Välkommen till min reseblogg!

Hit kommer jag att länka från min ordinarie blogg "Mina Speglar". Tanken är att du ska hitta reseskildringar från olika platser jag har besökt, både avlägsna och nära. Jag kommer att lägga upp bilder, samt ge lite tips och information. Hoppas du blir inspirerad att besöka någon plats. Har du inte möjlighet att resa själv får du gärna drömma dig bort en stund. Välkommen!

Hur använder du bloggen?
I menyraden till höger kan du använda "Leta i den här bloggen" skriv ett sökord t.ex. "Fontana di Trevi" så kommer alla inlägg med ditt sökord att visas. Du kan också använda etikettfunktionen "Resor i världen" om du klickar på ett land så kommer alla inlägg från den resan upp. Det går också bra att använda bloggarkivet, men eftersom jag uppdaterar den här bloggen i mån av tid är inte inläggen publicerade i kronologisk ordning.


söndag 29 april 2012

Att bo i ett 1300-tals hus!

 Mundens äldsta hus.....med anor från trettonhundratalet! Här fick vi lov att kliva in och bo en natt.
Det som är fascinerande med Tyskland är alla dessa välbevarade korsvirkesstäder och hus. De är verkligen en kulturskatt. Det här huset hette "Alte Muhle" som betyder gammal kvarn. Men vad man visste hade det aldrig varit någon kvarn här. Huset låg alldeles för centralt placerat för att få plats med några kvarnvingar och dessutom innanför den gamla ringmuren. Varifrån byggnaden fått sitt namn var en gåta, kanske var huset stort som en kvarn eller så bodde mjölnaren med sin familj här? Men förr i tiden hade alla hus namn istället för gatnummer så troligast är att huset fick namnet Alte Muhle för att det helt enkelt skulle heta något.
 Man totalrenoverade huset för ett par år sedan och var mån om att bevara så många gamla detaljer som möjligt. Trapphuset hade man fått tillstånd att bygga om, eftersom trettonhundratalets byggnormer inte lever upp till moderna krav. På trettonhundratalet fanns betydligt fler våningar med trånga gångar och lågt i tak. Här ser man resterna av en dörr i trapphuset. Många fötter har nött den tröskeln.
Vårt rum var ljust och fräscht. Det var också betydligt större än rummen varit tidigare, vilket man kan se av alla framtagna bjälklag.
 Ooooops! Lågt i tak! Ser ni gummiknoppen till vänster på bjälken? Den är till för att skona gästernas huvuden. Bjälken visade vägen till toaletten.......om man tagit för många öl på kvällen var det nog säkrast att behålla cykelhjälmen på. Annars var det stor risk att man bättrat på huvudvärken. Vi försökte komma ihåg att ducka, men jag kommer ihåg att även jag hade takkänning ett par gånger.
Tur att toaletten inte var från trettonhundratalet! På den tiden gick man väl förmodligen ut på gården.....
Vi bodde bra i Alte Muhle. Det var fascinerande att ta ett kliv in i historien. På natten innan jag somnade kunde jag inte låta bli att ligga och fundera över alla de människor som måste ha trampat dessa golv......tänk om bjälkarna kunde tala?

1 kommentar:

  1. Så fint hus! Ja, bra at toalettet ikke var like gammelt som huset dere bodde i. :-D

    SvaraRadera